Radikális irányváltás várható az ősi szakrális terek tájolásának kutatásában.

Erős érvek utalnak arra, hogy nem a Napra és nem a csillagokra, hanem a földmágneses mező irányaira tájolták az ókori és középkori kultikus építményeket

Kitűzés-kronológia - a tanulmány letöltése (PDF)
Az angol nyelvű összefoglaló letöltése (PDF)

Az Országépítő folyóirat 2013/3 száma Kitűzés-kronológia címmel tanulmányt jelentetett meg az ókori kultikus létesítmények tájolásáról. A tanulmány készítője Dr. Kőszeghy Attila Ph.D. szerkezettervező mérnök többszáz ókori és középkori szakrális építmény kitűzési irányának vizsgálata alapján állítja, hogy az ősi kultikus építményeket a földmágnesség iránytű nélkül észlelt irányaira tájolták. Megfigyelte, hogy a földmágnesség irányváltozása és a szakrális terek nagyságrenddel eltérő irányváltozása között igen szoros kapcsolat érvényesül. A Nap és más égitestek csupán a Földön kitűzött irányok égboltra vetített helyének feljegyzésére szolgáltak.

A kutató szerint számos ábrázolás és leírás utal arra, hogy az ókorban és a középkorban a földmágnességet láthatatlan, de három irányban érzékelhető szakrális jelenségként értelmezték, az európai kultúrkörben trinitas, triskell, triskelion névvel illették.

A tanulmányíró szerint az ó- és középkori szakrális terek, épületek és sírok tájolási jellemzői kiemelt figyelmet kaphatnak a közeljövőben a mérnöki, régészeti és művészettörténeti kutatások körében is. Lehetővé válhat egy globális kitűzési kronológia megfogalmazása, amely hozzájárulhat az emberi mágnességérzékelés kutatásához is.

A tanulmány legfontosabb megállapításait tartalmazó fejezet angol nyelven a Kőszeghy Építészet /Kőszeghy Architecture cég www.koszeghy.hu honlapján olvasható.

2013 december 10.

A szöveget ellenőriztem:

Kőszeghy Attila
06 30 4883079
e-mail: [email protected]